DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2015. February 19.

Tegnap este zajlott le a Ballantine's Music Awards, ahol a 2014-és legjobb DJ-i és producerei vehették át a nekik járó elismeréseket. A DJ Szövetség (Magyar Lemezlovas Egyesület) és a Ballantine's whisky forgalmazója, a Pernod Ricard által közösen gondozott rendezvényen közel 300 szakmabeli jelent meg és izgult együtt a jelöltekkel, miközben egy nagyon jó hangulatú, vacsorázós-whiskyzős estén vitatták meg együtt az élet nagy és az DJ-k világának ügyes-bajos dolgait.

A DJ Szövetség által koordinált szakmai szavazás első fordulójában a közel 1100 tagot számláló szervezet tagjai, a profi DJ-k bárkit jelölhettek, összesen négy hazai és két külföldi kategóriában. A legtöbb jelölést kapott 20-20 név ezután továbbment a második forudlóba, ahol közülük lehetett kiválasztani az egy-egy nyertest, azokat a szereplőket, akiknek 2014-es teljesítményét a szakma a legjobbnak ítélte. Két hazai és két külföldi kategóriában pedig a közönség is választhatott: a második körbe jutott 20-20 jelöltből a Ballantine's által rendezett online szavazáson dőltek el a dobogós helyezések.

Igen, egyelőre csak a dobogós helyek: mind a mainstream, mind az underground kategóriában ugyanis az első három helyezett nevét tudhattuk meg (sorrend nélkül), akik aztán márciusban egy-egy partin zenélnek közösen, és itt fogja az ott részt vevő közönség megszavazni a végső nyertest. A mainstream party három fellépője Metzker Viktória, Andro és Sterbinszky lesznek, az underground bulin pedig Andrewboy, Lotfi Begi és DJ Newl csapnak majd össze a közönség kegyeiért.

Nemcsak a legjobb DJ-ket, de a számukra munkát, fellépési lehetőségeket biztosító helyszíneket is értékelték a profi DJ-k (számos szempont alapján), és ennek az értékelésnek egyik eredményeként az év legjobb klubjai is oklevelet vehettek át. Kelet-Magyarországon a miskolci Rockwell, Nyugat-Magyarországon a mosonmagyaróvári M Club, Budapesten pedig a Liget Club & Bar vívta leginkább a DJ-k elismerését, megelégedettségét.

A DJ-k, producerek szakmai szavazásán, idén újdonságként nem csak a győztesek személyét, hanem mindhárom dobogós helyezettet is megtudhattuk.

Az év felfedezettje mezőnyben a harmadik Saby Davis, a második Edo Denova lett, a győzelmet pedig a StadiumX duó (Dave Martin és Sullivan) szerezte meg.

Az év producere kategóriában a tavalyi győztes duó, a Crazibiza (Agebeat és Tommyboy) ezúttal második lett, mögöttük Bricklake ért célba, az első helyezett itt is a StadiumX duó, akik DJ-ként és producerként egyaránt igen komolyan helytálltak nem csak itthon, hanem a nemzetközi mezőnyben is.

"A szakmáért" különdíj tavaly került megalapításra, és olyan szereplők kaphatják, akik vagy nem DJ-k, de tevékenységükkel rengeteget tettek a DJ-kért, nagyban segítették munkájukat és elismertségüket, vagy DJ-k, de ezt a díjat a szakmán kívül végzett tevékenységükért kapják. Idén a díjat a Magyarországot a nemzetközi zenei világ térképére masszívan felrajzoló, az ország legnagyobb, legizgalmasabb fesztiváljait (Sziget, Volt, Balaton Sound, B.My.Lake, Strand, stb.) szervező, ugyanakkor közvetlenül vagy közvetve DJ-k százainak munkát, fellépési lehetőséget, szakmai előrelépést, ismertséget is biztosító két, szoros átfedésben dolgozó csapat, a Sziget Kft. és a Volt Produkció kapta. A díjat Lobenwein Norbert és Muraközy Péter vette át.

Az év külföldi underground DJ-je a Tube & Berger duó lett (mögötte Umek és Carl Cox), az év külföldi maisntream DJ-je cím birtokosa pedig az idén Calvin Harris (a további két helyezett Robin Schulz és Oliver Heldens)

Az év hazai undrground DJ-je kategória győztese zsinórban másodszor Jay Lumen, aki profi köszönőbeszédében a munkát és a csapatot emelte ki, akik nélkül egyetlen DJ sem tudna sikeres lenni. Jay a győzelmével Lotfit Begit és Beloccát utasította maga mögé.

Az év hazai mainstream DJ-je évek óta a legizgalmasabb kategória, hiszen mindig nagyon erős a verseny és a találgatás, hogy vajon sikerül-e bárkinek is legyőzni a hosszú évek óta legnépszerűbb, folyamatosan megújulni képes, vérprofi Bárány Attilát. Ha nem is mindig folyamatosan, de összesen 5 alkalommal volt ő a kategória győztese. Idén a harmadik helyezett Crazibiza előtt Attilának a második helyet sikerült megszereznie. Minden évben elmondta ő is a díj átvételénél, hogy fontos lenne, hogy jöjjenek azok a tehetséges fiatalok, akik hasonlóan nagy népszerűségre képesek szert tenni, és elképzelhető, hogy idén meg is történt a baráti trónfosztás.

Az év hazai mainstream DJ-je szavazást az idén Newik nyerte! Ő is megköszönte mindenkinek, aki segített neki idáig eljutni, és a DJ-k nagyobb, szorosabb összefogásának fontosságáról beszélt.

Ez az összefogás tegnap este egészen bizonyosan megvalósult: mainstream és underground, budapestiek és vidékiek, rezidensek és "utazó lemezlovasok", DJ-k és producerek együtt ünnepeltek, buliztak, beszélgettek egy nagyon jó hangulatú estén. Sajnálhatja, aki kimaradt, és köszönet a Ballantine's-nak, hogy idén is megvalósíthattuk mindezt közösen.

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442