DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2020. June 11.

A teljes zeneipart képviselő Music Hungary Szövetség - melynek a DJ Szövetség egyik alapítója - főtitkári szinten egyeztetést folytatott a Stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízottal a zeneipart érintő kormánydöntésekkel kapcsolatosan.

Érthető a türelmetlenség az érintettek, különösen azok körében, akik számára a zenés-táncos rendezvények jelentik az elsődleges, akár az egyetlen bevételi forrást. Az egészségügyi, járványügyi szakemberek azonban egybehangzóan óva intenek az átgondolatlan lazításoktól. Bár valóban a legtöbb esetben a fertőzés enyhe lefolyású, de akinél súlyos, az nagyon kemény időket él át, és mindaz, amit gondolunk vagy hallunk innen-onnan a betegségről, eltörpül ahhoz képest, amilyen durva is lehet, és sokszor durva is volt, hazai és külföldi esetekben egyaránt. De nem is kell messzire néznünk; a hazai zenés-táncos szórakoztatóipar egyik ismert és népszerű szereplője, egykori DJ, ma már egy rendezvényszervező és kommunikációs ügynökség vezetője, Erdélyi Zoltán maga is átesett ezen a betegségen, 20 napon át küzdött, és felkavaró története áprilisban az Origón is olvasható volt.

A koncertek, zenés táncos rendezvények ún. "szuperfertőző" helyzeteknek minősülnek, amikor is sok ember, összezsúvolódva, pláne ha beltéren, összegyűlik, a táncparketten, a küzdőtéren, a bárpultnál, stb.; mindenki izzad, verejtékezik, exponenciálisan nő a cseppfertőződés veszélye, a gócpontok kialakulása és a járvány újbóli berobbanása.

Ennek ellenére természetesen mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb újra normál üzemben működhessen a gazdaság minden része, beleértve a zenés-táncos szórakozást is; egyetlen szektorral szemben sincs semmiféle negatív diszkrimináció.

A Kormány köszöni a Music Hungary Szövetség és más zeneipari szereplők aktív segítségét, a beérkezett javaslatok eljutnak a döntéshozókig és folyamatosan mérlegelés tárgyát képezik.

A kormányzati álláspont szerint a pillanatnyi enyhe vírushelyzet a gyors és szigorú intézkedéseknek, valamint a lakosság fegyelmezett magatartásának köszönhető.

Három fő téma került szóba a találkozó során:

1. Fokozatos rendezvényengedélyezés

a) A Szövetség által javasolt - szórakozóhelyek és koncerthelyszínek befogadóképességéhez kötött, százalékalapú - fokozatos nyitás javaslatát Miniszterelnöki Megbízott Úr ígérete szerint eljuttatja a döntéselőkészítő egyeztetésekre

b) Döntéshozói körökben már felmerült egy lehetséges, 500 fős rendezvényeket június közepétől engedélyező korlátozásfeloldási terv. Egyelőre még abszolút csak ötlet, lehetőség szintjén merült fel, nagyon óvatosan. Bármilyen irányú döntés a kormányülésen születhet, remélhetőleg a hét folyamán.

c) A tervezett nyitás során egy kontaktkövető alkalmazás lehetséges hasznossága is felmerült, ami komoly segítség és információforrás lehetne az esetleges őszi második hullám közben alkalmazandó intézkedésekre való felkészüléshez (pl.: https://virusradar.hu)

2. KATA járulékterhek elengedése és munkavállalói járulékkedvezmények kiterjesztése év végéig a szektorban

Ezt a kérését a Szövetség újból megerősítette és kérte a kérdés újbóli felülvizsgálatát, tekintettel arra, hogy a kreatív iparban mennyi embert érint ez a kérdés jelenleg. Ígéretet kaptunk, hogy ez a kérés is eljut a döntéselőkészítőkhöz.

3. A Szövetség kérte az Önkormányzati bérleményekben működő zenei klubok működésének segítségét, ezeknek és minden előzenei helyszín fennmaradásának támogatását. Ehhez viszont tőlünk kérnek információt, hogy hol van erre szükség.

Itt tartunk tehát jelenleg, folyamatosan tárgyalunk, egyeztetünk; és bár mindannyian #zenélnénk már, de - a helyzetből adódóan - muszáj tudomásul vennünk számos más, fontos szempontot is, és elfogadni a megfontolt, lassú lazítási folyamatot.

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442