DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2015. March 06.

"...hogy kicsoda", kérdezhetik azok, akik nem különösebben ismerik a magyarországi diszkózás történetét. De aki egy kicsit is jártas ebben a világban (és nem csak képzeli ezt magáról), az egészen biztosan hallotta már Szabó Pali nevét.

A herevasalások, vacsoravendégeink mackónadrágban történő fogadása egy főzős tv-műsorban, szörfözős szelfik és egyéb mai celebségek korszaka előtt, amikor még valós teljesítmény nélkül nemigen kerülhetett valaki képernyőre, és egy-egy közszereplő nem pusztán nem arról volt híres, hogy ő híres... szóval nagyjából az ezredforduló előtt, számos legendás arcot "termelt ki" a hazai DJ szakma.

A legismertebbek bizonyára a "nagy öregek", az ABCD, vagyis Arató András, B. Tóth László, Cintula (Keresztes Tibor) és Dévényi Tibor. Ők már mindanniyan megkapták az elmúlt évek során a DJ Szövetség (Magyar Lemezlovas Egyesület) Életműdíját.

Megkapta továbbá Komjáthy György, aki rádiósként generációk számára nyújtott meghatározó zenei élményt; évtizedeken keresztül gyakorlatalig mindenki rajta keresztül talákozott a zenével, általa lett rajongó, és később esetleg maga is rádiós vagy DJ.

Részsesült már Életműdíjban egy másik markáns rádiós, de DJ-ként is gyakran felbukkanó fazon, Csiszár Jenő, aki számos olyan zenét hozott be a budapesti zenei közéletbe, amely jócskán kívül esett az akkori mainstreamen, ám meghatározó szubkulturális élmény lett a mai 30-asok, 40-esek számára.

Nemcsak számukra, de még a mai fiatalok számára is hasonlóan kultikus figura az örökmozgó, ma is abszolút aktív Palotai Zsolt, aki Csiszárhoz hasonlóan, sőt még nála is jobban szembement mindig a szokványossal, az általánossal, és egészen sajátos zenei világával vívta ki az elismerést nem csak rajongók ezreitől, hanem a szakmától is; utóbbitól szintén Életműdíj formájában.

A tavalyi győztes, Cserhalmi György pedig talán mindannyiuk közül a legtechnikásabb, a mai modern mainstream DJ-zés egyik itthoni megalapozója, szintén markáns, minőségi zenei világgal, elsősorban funk gyökerekkel, ugyanakkor igen széles látásmóddal, felkészültséggel - a későbbi generációkból szinte mindenki tanult nála vagy dolgozott vele.

Ebbe az illusztris társaságba választotta most be a DJ Szövetség elnöksége a '80-as és '90-es évek egyértelműen legnagyobb balatoni királyát, Szabó Palit.

Ideje volt, hogy a sok-sok kiváló, különleges zenei világú, de elsősorban a budapestiek számára meghatározó díjazott közé egy egészen más közegből érkező, de a többiekhez hasonlóan meghatározó, különleges, profi figura is bekerüljön, aki ráadásul még ízig-vérig jó arc is: Szabó Pali.

Ő már akkor celeb volt, amikor ezt a fogalmat még nem is ismertük, és a profi zenés-táncos szórakoztatást, a "diszkócirkusz" műfaját ilyen tökélyre fejleszteni azóta is csak Bárány Attilának sikerült. Pali viszont már évtizedek óta ezt nyomta, egészen a 2000-es években bekövetkezett váratlan betegségéig, amiből azóta szerencsésen felgyógyult.

Saját bevallása szerint ma már inkább a "B oldalon játszik", de a díj átvételekor is vidáman bíztatott mindannyiunkat, hogy "nyugodjunk meg, ott vannak a legjobb zenék!"

Gratulálunk Szabó Palinak!

A DJ Szövetség "Az év DJ-je" szakmai szavazás archívuma (2006-2014) már elérhető ide kattintva!

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442