DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2016. March 31.

Erősödő, egyértelmű jelenség az elmúlt években a hagyományos DJ-szerep átalakulása. Korábban a DJ-k elsősorban szórakoztatóipari "szakmunkások" voltak, akiknek elsődleges feladata más alkotók zenéinek bemutatása, az ezekből a közönség igényeit maximálisan kielégítve összeállított műsor kigondolása és lebonyolítása volt. Némi ízlésformáló szerepük mindig volt; akár a rádióban, TV-ben, stb. megismert egyes zenék további erősítésével, akár önmagukat kifejezetten a populárisabb médiával szemben meghatározva, egyfajta "ellenkultúrát" építve tudták befolyásolni a közönség zenei érdeklődését. (Feltéve persze, ha rendelkeztek azzal a fajta befolyásoló erővel, személyiséggel, kisugárzással, stb., hogy valóban ízlésformálók legyenek, s ne csak az ízlések kiszolgálói.)

Mára azonban mindez jelentősen megváltozott. A DJ-k maguk is brandek, "termékek" lettek; már nem csak az egyes bulik, szórakozóhelyek rezidenseként teszik hozzá saját személyiségüket a sikeres szórakoztatáshoz, hanem ők maguk váltak az elsődleges vonzerővé. Mindehhez elengedhetetlen feltétellé vált, hogy zenei alkotóként is folyamatosan jelen legyenek; nem csak remixek, átdolgozások készítésével nevet szerezve maguknak, hanem saját zenék, hangfelvételek előállításával, önálló megjelenésekkel is. Továbbra is nagyon fontos a profizmus, az átgondolt, jól összerakott és prezentált műsor, de ezek egyre inkább saját zenékre (is) épülő ún. "szettek", amelyek nem (csak) azt mutatják meg, hogy a DJ milyen marha jó zenéket tud összeválogatni és mixelni, hanem hogy mit hozott létre ő maga, mint alkotó, és hogyan tudja magát előadóként is prezentálni a közönség felé.


A DJ-k maguk is brandek, "termékek" lettek.


A DJ tehát egyben producer is; a zenét szerző, előadó, létrehozó producer pedig maga is megjelenik DJ-ként. Ennek persze számos különböző verziója létezhet (egy profi DJ-ből és egy profi zenészből álló team, ghost-producerek által segített frontember, stb., stb.), de a lényeg, hogy ma már senki nem tud átütő, sikeres DJ lenni, anélkül, hogy a neve alatt ne jelennének meg saját zenei alkotások.

Ezt a jelentős változást érzékelve döntött úgy a DJ Szövetség már évekkel korábban, hogy nyit a producerek felé is; az elmúlt években a MAHASZ-szal való szoros együttműködéssel, a DJ Szövetség tagjainak alapos és megbízható adatszolgáltatásával, a felbukkanó újabb és újabb alkotók tájékoztatásával sikerült elősegíteni, hogy a magyar producerek zenéi egyre inkább bekerüljenek a hazai vérkeringésbe, nem utolsósorban tényleges bevételt, jövedelmet generálva az alkotóknak. A 2014. év végén született, egy 2015-ös Közgyűlési Határozattal véglegesített döntés alapján (s végül a Fővárosi Bíróság jóváhagyó bejegyzését követően) 2016 márciusától a Magyar Lemezlovas Egyesület neve Magyar DJ és Producer Egyesület! Az eddig széles körben elterjedt, informálisan használt elnevezés, a "DJ Szövetség" tehát még inkább értelmet nyer: a "Szövetség" a DJ-k és a producerek egymásra utaltságára, együttműködésére (vagy akár egy személyben történő megjelenésére) is utal, így az eddigi közismert elnevezés továbbra is használatos, mostantól azonban már a szervezet hivatalos neve is tükrözi a megváltozott helyzetet.

Szeretettel köszöntjük tehát a sorainkban már eddig is növekvő számban megjelenő producereket, s örömmel segítünk az újabb és újabb jelentkezőknek is abban, hogyan tudják zenei alkotómunkájukat sikeresebbé tenni, művészeti tevékenységükkel hogyan tudnak nem csak tapshoz és elismeréshez, de jövedelemhez, jobb megélhetéshez is jutni.

Az alábbi linken pedig egy rövid áttekintés látható a DJ Szövetség eddigi történetéről, legfontosabb mérföldköveiről és eredményeiről a 2003-as alapítástól kezdve egészen mostanáig.


Magyar DJ és Producer egyesület – a sztori röviden

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442