DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2020. June 08.

- A DJ Szövetség tájékoztatója a járványhelyzetről, szakmai egyeztetésekről, perspektívákról, a döntések hátteréről, stb. -

A koronavírus járvány hatalmas pofont adott a teljes magyar gazdaságnak. Szinte minden ágazatot súlyosan érintett, több százezer embernek munkát adó szektorok álltak le teljesen, vagy üzemeltek a szokásos kapacitásuk töredékén, számottevő munkanélküliséget, megélhetési gondokat előidézve. Érthető módon minden érintett a saját helyzetét érezte a legsúlyosabbnak, de nem vitás, hogy a turizmus, a vendéglátás, és szinte a teljes szolgáltató szektor (a mosodától a műkörmösig, stb.) mind-mind a legnagyobb vesztesek közé tartoznak.

A DJ-k és a zeneipar helyzete a gazdaságban, eddigi eredmények

A DJ Szövetség a korlátozások kezdete óta igyekszik az állami döntéshozók felé képviselni a szakma érdekeit, és mind önállóan, mind pedig a teljes magyar zeneipart (fesztiválok, koncertszervezők, klubok, közös jogkezelő szervezetek, stb.) összefogó Music Hungary Szövetség egyik alapítójaként (és a közös szervezet egyik elnökségi tagjaként) megismertetni a döntéshozókkal a szektor problémáit, és könnyítéseket, kárenyhítő megoldásokat elérni a szakma, illetve az iparág résztvevői számára.

Az előadóművészi tevékenységet (is) végző vállalkozások számára kihirdetett KATA-elengedés egyik kezdeményezője épp a DJ Szövetség volt, illetve a közbenjárásunknak köszönhetően kerültek bele a DJ-k is a kedvezményezetti körbe.

Nagyon fontos azonban tisztában lenni a realitásokkal. Egyészt a DJ-k, bármennyire is szeretnénk ezt hinni, de nem a világ legnagyobb, legfontosabb szereplői. De nem csak a DJ-k, hanem a teljes zenés-táncos szórakoztatóipar nemzetgazdasági súlya, jelentősége eltörpül sok-sok más terület mögött. Ezért bármifajta érdekérvényesítő képesség csak korlátozott tud lenni. Az állami források pedig végesek, így elsősorban épp a nemzetgazdasági súly, a hozzáadott érték az, ami eldönti, hogy mely szektorok milyen mértékű támogatásban tudnak részesülni.

Összeesküvés-elméletek

A hazai zenés szórakoztatóipar legnagyobb, valóban nemzetgazdaságilag is releváns szereplői a nagy fesztiválok. A különböző szakmai és egyéb körökben keringő pletykákkal ellentétben szó nincs arról, hogy ezek miatt ne lehetne augusztus 15-ig zenés rendezvényeket tartani. Az esetleges kéthetenként meghosszabbított ideiglenes vészhelyzettel szemben a fesztiválok számára valóban lényeges volt a járvány miatti állandó, konkrét időpontig szóló vészhelyzet, ami „vis maiort”, vagyis olyan jogi állapotot idézett elő, amiben a fellépőknek már korábban kifizetett előlegek visszakérhetők. Miután ez megtörtént, ma már senkinek semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy ne legyenek zenés-táncos rendezvények, legkevésbé a fesztiváloknak.

Ennél persze még hajmeresztőbb összeesküvés-elméletek is keringenek, például hogy valakik "ki akarják véreztetni" a zenés szórakozóhelyeket. (Mindig érdemes megnézni, hogy az ilyen gondolatokat kitaláló, terjesztő, lájkoló, stb.) emberek mennyire sikeres vállalkozók, mennyi gazdasági értéket hoznak létre, mekkora felelősséget viselnek cégvezetőként akár munkavállalóként; vagy esetleg csak a könnyed magamutogatásból éldegélnek akár évtizedek óta.) A valóság ezzel szemben az, hogy nem csak zenés-táncos bulikat, de gasztronómiai rendezvényeket sem lehet még tartani, beltéri helyszíneken még közönségtalálkozókat, vagy épp pantomim-esteket sem.

Miért nem lehetnek még bulik?

Senki nincs sem a szórakozóhelyek, sem a zenés szolgáltatást nyújtók ellen, legyen szó akár zenészekről, akár DJ-kről (kivéve talán azt a néhány belvárosi polgármestert, akik az ott lakó, ott szavazó állampolgárok kegyeit keresve épp Budapest éjszakai életének és az erre épülő turizmusnak az ellehetetlenítésén dolgoznak). A kormányzati döntéshozók, beleértve az Operatív Törzs tagjait, kifejezetten a mielőbbi liberalizálás, a gazdaság minél gyorsabb talpra állítása mellett vannak. Az egyeztetéseken részt vevő Gulyás Gergely kancelláriaminiszter például (Orbán Viktor miniszterelnökkel egyetértésben) a teljes nyitást szerette volna, azonban az egészségügyi, virológiai, biztonsági, rendvédelmi, stb. szakértők ezt hevesen ellenezték.

Ennek oka, hogy bár szerencsére Magyarország – az időben meghozott intézkedésnek és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhetően – nagyon jól védekezett a vírussal szemben, teljesen hátradőlni még nem lehet. Nem csak egy esetleges (őszi) második hullám miatt, hanem még most is alakulhatnak ki gócpontok, ahogy az például Dél-Koreában is történt, épp egy zenés bárban. Ugyanis épp ezeken a helyeken, főleg a bárpultnál, ahol egyszerre rengeteg ember sűrűsödik össze (köhög egymásra, stb.) a legnagyobb az újabb fertőződés veszélye, aminek beláthatatlan következményei lennének.

Ezért van az, hogy míg az éttermek, kocsmák, de hamarosan a színházak, mozik, stb. is, ahol sokkal jobban megoldható a távolságtartás, már üzemelhetnek, de a koncertek, diszkók, ahol teljesen életszerűtlen lenne a másfél méter, sajnos csak később következhetnek, amikor már megnyugtatóan úgy néz ki, hogy nem kell a járvány újabb "berobbanásától" tartani.

Bezzeg a foci meg a kocsmák...

Senki sem gondolja azt, ami szintén gyakran felbukkan különböző fórumokon egy-egy frappáns beszólás formájában, hogy "a könnyűzene jobban fertőz", mint a komolyzene, a színház, vagy épp a foci. Nem hasznos a DJ-szakma számára, ha egyesek azért reklamálnak hangosan, hogy focimeccseket miért lehet már rendezni. Az, hogy a szurkolók nem tartják be a távolságtartásra vonatkozó előírásokat (2 ember között 3 üres széket ki kell hagyni), sajnálatos, és a csapatokat meg is büntették ezért, de a DJ-knek semmivel nem lesz attól jobb, ha másokra mutogatunk, vagy azt kívánjuk, hogy ők is járjanak rosszul még egy kicsit. Amikor pedig kocsmákban, a kiskapuk kijátszásával rendeznek a megengedett háttérzene-szolgáltatás helyett konkrét táncos bulikat, ez ellen sem a hangos felháborodás a megoldás, mert ennek maximum az lehet az eredménye, hogy újra korlátozzák a háttérzenét is, ami viszont ma már legalább valamilyen munkalehetőséget jelent a DJ-k számára. Ennyire ostobák, a saját ellenségeink ne legyünk már. Ha egy vendéglátóhely olyan rendezvényt tart, amilyet még nem lenne szabad, azt lehet jelezni a hatóságok felé; jelen esetben ez még csak nem is rosszindulatú feljelentgetés, ugyanis valóban mindannyiunk érdeke, hogy az idő előtti, engedély nélküli, tömeges táncos rendezvények nehogy újabb fertőzéshullámot indítsanak. A felelős magatartás továbbra is fontos.

Bezzeg külföldön...

Nagy tévedés az a szintén sok helyütt felbukkanó toposz, hogy "más országokban már engedik a bulikat". Bár a szabályozás természetesen nem mindenütt egyforma, és van, ahol már valóban szabad zenés rendezvényeket tartani, de mindenhol vannak még korlátozások, amelyek ráadásul akár egyik napról a másikra újra szigorodhatnak, ha a járványhelyzet hirtelen úgy hozza, és így rengeteg további lemondást, ki nem fizetett gázsit, stb. eredményezhetnek. Ehhez képest még talán jobb, tervezhetőbb is, ha augusztus 15-ével számolunk, és minden korábbi könnyítés kifejezetten pozitív meglepetés lesz. Ilyen meglepetés márpedig várható; bár senki nem mer még konkrétumot ígérni, de ha a további nyitások is sikeresek, akkor egészen biztos, hogy a következő hetekben a zenés rendezvények is fokozatosan szabad utat kapnak.

Érdekképviselet, piaci felmérés

Ezeket a kérdéseket a DJ Szövetség mind-mind végigbeszélte az elmúlt hetekben számos politikai szereplővel, és a most következő napokban és újabb egyeztetésre készülünk az Operatív Törzzsel. Bármennyire is szeretnénk azonban, a teljes lakosság biztonságát célzó szempontokat, az ebből eredő óvatosságot sajnos el kell fogadnunk. A szakmai érdekképviselet nem azt jelenti, hogy van egy mágikus gomb a zsebünkben, amit ha megnyomunk, onnantól minden DJ és producer egy megzenésített menyországban találja magát (ahol Beyoncé, a Cascada vagy Bryan Adams – kinek-kinek ízlésétől függően – énekli, hogy "Heaven").

A DJ Szövetség továbbra is folytatja tehát a döntéshozókkal való konzultációt, nem csak azért, hogy tájékoztatni tudjuk a szakmát, hanem a bajba jutott szereplők számára valamilyen gazdasági segítségért is igyekszünk közbenjárni. Ezt azonban csak pontos számok, adatok segítségével tudjuk elérni. Ezért is zajlik hetek óta az a felmérésünk, amelyet tagjaink körében végzünk a munkavállalásuk és jövedelmi viszonyaik terén. Ez alapján reményeink szerint nem csak az állami döntéshozók, de többek között a MAHASZ felé is alá tudjuk támasztani, hogy a 2-3 hónapnyi kiesés során a DJ-k mennyi jövedelemtől estek el, és ehhez mérten valamilyen méltányosságot, segítséget kapjanak. Ezúton is bíztatunk mindenkit, aki tagja a DJ Szövetségnek, hogy vegyen részt a felmérésben, töltse ki a kérdőívet, amennyiben ezidáig még nem tette meg.

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442