2021. December 20.
Kik voltak a DJ szakma legfontosabb szereplői az elmúlt évtizedekben?

A Magyar DJ és Producer Egyesület ("DJ Szövetség") megtartotta idei, különleges díjátadóját.

Nézd meg utólag a Facebookon a teljes eseményt!

Normál üzemmódban a DJ Szövetség tagjai minden évben megszavazzák az előző év legjobb teljesítményeit, azaz az év mainstream és underground DJ-jét, az év producerét és az év felfedezettjét. A 2020-as év azonban sajnos minden volt, csak nem normál üzemmód.

A Covid-járvány és az ezzel járó korlátozások miatt a 2019-re vonatkozó díjak átadására a szokásos tavaszi időpont helyett végül csak az év végén kerülhetett sor, ráadásul online formában.

A 2020-as év jelentős részében (és sajnos ez 2021 egy részére is igaz) egyáltalán nem tudtak dolgozni a DJ-k, nem voltak bulik, nem volt pezsgés, mozgás a szakmában; így aztán kimagasló teljesítmények sem tudtak születni.

Emiatt egyszeri és megismételhetetlen alkalommal, azt kerestük, kik voltak azok a meghatározó szereplők a szakmában, akik nélkül egészen máshogy alakult volna az elmúlt kb. 30 év. Így született meg két új díj, amelyek átadására egyetlen alkalommal, kizárólag idén került sor.

Az INNOVÁTOR DÍJAT a legnagyobb újítónak, egy formabontó, paradigmaváltást hozó, a hazai világot teljesen új pályára állító személyiségnek ítélte oda a DJ Szövetség Elnöksége.

Bár ő is R&B, hip-hop és soul zenével kezdte, kortársaihoz hasonlóan, de már a 90-es évek elején ráállt a techno-house vonalra, és vitte magával a DJ-szakmát és a közönséget egyaránt. A Freee Magazin megalapításával óriási hatást gyakorolt a magyar elektronikus zenei közegre, DJ-ként pedig a mai napig kultikus tisztelet övezi.

A díjazott: DJ BUDAI

Az INSPIRÁTOR DÍJAT a DJ Szövetség tagságának szavazatai alapján kapta meg az a DJ, aki a legnagyobb példakép, aki miatt sokan maguk is diszkósok lettek, illetve elkezdték komolyan, céltudatosan űzni ezt a mesterséget.

Közel 40 éves pályafutása során többféle stílust is játszott már, a funkytól a rockon át az EDM-ig, de mindig hitelesen, teljes gőzzel; és újra és újra képes volt megújulni. Olyannyira, hogy a mai napig nemhogy aktív, de még mindig az egyik legerősebb név a plakátokon, a klubokban, bárhol, bármikor, minden korosztály számára. Több, mint DJ: igazi popsztár és showman.

A díjazott: BÁRÁNY ATTILA

Az ÉLETMŰDÍJAT természetesen nem érintették a korlátozások, ezért annak átadására idén is sor került.

A 90-es években minden jelentős klubban megfordult házigazdaként, Budapesten és a Balatonon egyaránt, a Fortunától a Panorámán és a Hully Gullyn át a Romkertig. Mindig kerülte a felhajtást, nem akart sztár lenni - de erre nem is volt szüksége; a minőségi zene, a tökéletes precizitás és megbízhatóság önmagáért beszélt. Ma már nem igazán aktív, élvezi a családi életet, de nem hisszük, hogy nem jön el egyszer az az idő, amikor egy-egy különleges alkalommal újra a pultban láthatjuk. Reméljük!

A díjazott: DJ 5VÖS (ÖTVÖS LÁSZLÓ)

Nézd vissza a díjátadót!