DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2012. December 19.

A Győr-Sopron Megyei Ítélőtábla jogerős ítéletében elmarasztalt egy, a DJ Szövetségről valótlanságokat állító internetes portált.

Az eredeti írás szerzője bár láthatóan kevéssé ismeri a témát, ám annál magabiztosabban hangoztatja tévinformációit és tévképzeteit. Nem érti sem a közös jogkezelés működését, sem a zenefelhasználások jogosítására, a többszörözési engedély megszerzésére vonatkozó jogi előírásokat.

Természetesen senki sem születik ezen tudás birtokában, kérdés azonban, hogy hasznos-e akár mások, akár saját maga számára, ha alulinformáltságát még fennhangon hirdeti is. A szerző szerint ugyanis az éves átalányjogdíj megfizetésével a felhasználók a "szabad zenelopásra" kapnak lehetőséget.

Az olvasók félretájékoztatása önmagában még nem von maga után jogkövetkezményeket, bár az olvasókkal a valóságnak meg nem felelő információkat elhitetni kétségtelenül nem szimpatikus dolog, és joggal is várnánk el, hogy ha valaki nyilvánosan leír valamit (cikkben, blogon, Facebookon, stb.), akkor alaposan utánanéz és felkészül a témából.

A szerző azonban a puszta félrevezetés mellett valótlan, sértő állításokat tett a DJ Szövetségre nézve, azt sugallva, hogy a DJ Szövetség zenelopásra buzdítja a DJ-ket azzal, hogy egyes DJ-versenyek győztesei számára felajánlotta az éves jogdíj egyszeri megfizetését helyettük.

A tudatlanság és a rosszindulat keverékéből születő írások sajnos nem egyediek. Többször előfordul, a DJ szakmán belül és kívül egyaránt, hogy egy adott témához való bármiféle hozzáértés nélkül, személyeket vagy szervezeteket is sértegetve tesznek egyesek ostoba és hangos kijelentéseket. Amikor a DJ Szövetség felkínál valamilyen hasznos lehetőséget, szolgáltatást, kedvezményt, bevezet egy újítást, bármilyen módon igyekszik a maga eszközeivel segíteni a szakma képviselőit, sajnos mindig akad néhány buta és rosszindulatú megmondóember, akik mások előtt rögtön pocskondiázni kezdik a szervezetet.

A DJ Szövetség a jövőben is jogi lépéseket tesz minden esetben, amikor valaki az Egyesület jó hírét megsértve, a nyilvánosság előtt, akár szóban, akár írásban valótlan állításokat közöl a szervezettel kapcsolatban.

Nem lehet büntetlenül valótlanságokat állítani, másokat sértegetni a nyilvánosság előtt; az ilyen megnyilvánulásoknak következménye van. Jó hír, hogy mostani jogerős ítéletével a Bíróság is megálljt parancsolt a rágalmazásnak.

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442