DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2014. January 31.

A Magyar Lemezlovas Egyesület, közismert nevén a DJ Szövetség és a Ballantine's idén is megrendezték közös díjátadó ünnepségüket, a Ballantine's Music Awards-ot. Az év DJ-je megmérettetés győzteseit immár hetedik éve díjazza a Szövetség, és az esemény harmadszor került közös megrendezésre a Ballantine's-zal. Szavazott a szakma és szavazott a közönség is: előbbiek a DJ Szövetség által működtetett zártkörű szakmai szavazáson, utóbbiak pedig a Ballantine's közösségi oldalán.

Első alkalommal indultak külön kategóriában a közismertebb, populárisabb műfajokban tevékenykedő, ún. "mainstream" DJ-k és az elsősorban rétegzenei közönségeket vonzó (bár néhány fesztiválon akár több ezres tömegeket is mozgatni képes) "underground" lemezlovasok.

Összesen négy hazai és két külföldi kategóriában versenyeztek a DJ-k, ebből négyben a közönség is szavazhatott.

A szakma első körben bárkit jelölhetett az egyes kategóriákban (természetesen nem szükséges a DJ Szövetségben való tagság), majd pedig a legtöbb jelölést kapott 20-20 versenyző jutott a második fordulóba, s közülük szavazott a győztesre külön-külön a közönség és a szakma is.

És kik nyertek?

A FELFEDEZETT kategóriában NEWIK meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. az évek óta megbízható és sikeres rezidens 2013-ban az egész ország előtt ismertté vált, szinte minden jelentősebb klubban fellépett, és "mellékesen" elkészítette az év egyik legsikeresebb hazai dalát, nem csak a klubok, hanem a rádiók világában is: ez volt a "My Love".

AZ ÉV PRODUCERE kategóriát a tavalyi győztes CRAZIBIZA másodszor is elhódította. Tavaly épp kelet-ázsiai turnén voltak, így nem tudták személyesen átvenni a díjat, de idén a csapat egyik tagja, Agebeat szerencsére előző nap épp hazaérkezett, így végre első kézből kaphatta meg az elismerést.

A nemzetközi underground DJ-k világában PAUL KALKBRENNER bizonyult a közönség kedvencének, UMEK pedig a szakma szerint volt a legjobb; bár KALKBRENNER számára nem sok hiányzott a duplázáshoz...

Sikerült viszont mindez a mainstream-ben AVICII-nek, aki mind a szakma, mind a közönség körében egyértelműen a legtöbb szavazatot kapta.

A hazai DJ-k közönségszavazásán évről évre igen jelentős szerepe van a rajongók körében, a közösségi oldalakon történő kampányolásnak, és ez idén sem volt másként. STERBINSZKY harmadszorra is elvitte a díjat (a mainstream kategóriában), az underground vonalon viszont a két évvel ezelőtti szakmai győztes, ANDRO most a közönséget is kellően lázba tudta hozni.

ANDRO a szakma díját akkor a háromszoros korábbi győztestől hódította el, aki a következő évben visszaszerezte azt... és BÁRÁNY ATTILÁNAK idén is sikerült! Ötödször is ő az ÉV DJ-JE a szakmai szavazáson. Elképesztő siker: az idősebb közönség és a tinik egyaránt rajonganak érte, naptárja hónapokra előre tele, tökéletesen levezényelt, profi, ugyanakkor mindenki számára szórakoztató és emlékezetes bulik hétről hétre, immár sok-sok éve... ezt próbálják meg utána csinálni a fanyalgók!

Az újdonságként megjelenő hazai underground kategória komoly hiánypótló szerepet tölt be; néhány kiváló, ám a stílus sajátosságaiból eredően a populárisabb vonalon utazókkal szemben esélytelen, ezért örök második helyre szoruló DJ most végre egymással mérkőzhetett. És így, abszolút megérdemelten, az eddig minden évben a dobogón vagy annak közelében végző JAY LUMEN a számos nemzetközi elismerés után végre itthon is megkapta a neki járó díjat!

Az est folyamán a DJ Szövetség elnöke, Jeszenszky Zsolt elismerését fejezte ki nem csak a nyerteseknek, de az összes jelöltnek, köszönetét pedig mindenkinek, aki részt vett a szavazásban. Örömmel szólt arról is, hogy a DJ Szövetség taglétszáma már most közelíti a tavalyit, pedig még csak január végénél tartunk, így egészen bizonyosan rekordot fog dönteni idén a tagság; aki kimarad, az lemarad, és már tényleg csak azok nem vesz részt a közös szakmai munkában, akik önmaguk ellenségei. Bizakodóan szólt továbbá az egyre több kiváló magyar producerről is, akik sokszor DJ-ként is tevékenykednek, de az általul készített zenék egyre gyakrabban válnak szélesebb körben is sikeressé. És mivel a DJ-k igen döntő többsége ma már tisztességgel megfizeti a zenék felhasználása után a jogdíjakat, ezek a hazai producerek is egyre inkább hozzájutnak az őket a zenei alkotó munkáért megillető jövedelemhez.

Az ÉLETMŰDÍJ idei győztese egy olyan közkedvelt fazon, aki kiváló viszonyt ápol az egész szakmával, annak fiatal, mai képviselőivel és a nagy öregekkel egyaránt. Bár valamelyest az utóbbiak közé is tartozik, ám a mai napig aktív, és sokak szerint a "régiek" közül a mixelés, a zenei műsor összeállítása terén talán ő a legjobb, a legprofibb! Az egészen biztos, hogy a ma pályájuk csúcsán lévő, 30-as és 40-es éveikben járó DJ-k mindegyike rengeteget tanult tőle. A DJ Szövetség ÉLETMŰDÍJASA idén: CSERHALMI GYÖRGY!

A Ballantine's Music Awards gálaest részeként továbbá "A SZAKMÁÉRT" különdíjban részesült a DJ VÁLOGATOTT, amelynek tagjai sport- és jótékonysági tevékenységükkel is hozzájárulnak a szakma elismertségének növeléséhez.

A legjobb DJ-k mellett a szakma idén első alkalommal értékelte a klubokat, zenés-táncos szórakozóhelyeket is! Ennek részleteiről, a legjobb helyekről és a legrosszabbakat tartalmazó "fekete listáról" hamarosan külön számolunk be...

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442