DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
2014. May 12.

De sajnos vannak, akik ezt akadályozni próbálják...

A DJ magazin áprilisi számában interjú jelent meg Szűts Lászlóval, a MAHASZ elnökével a DJ jogdíjak kapcsán. Az interjúból - számos fontos, gyakorlati tudnivaló mellett - egy nagyon érdekes információ derül ki: a MAHASZ által a DJ-k 2013-as befizetései, illetve felhasználásai alapján felosztott jogdíjakból összesen kb. 30 MILLIÓ FORINTOT KAPTAK független, MAGYAR ELEKTRONIKUS ZENEI PRODUCEREK!


Egyre több pénzt kereshetnek a magyar producerek

A DJ-k egyre inkább betartják a törvényt, megfizetik a zenei alkotóknak járó díjakat, és a MAHASZ is egyre több, jobb, pontosabb adatok alapján tudja felosztani a befizett összegeket. A DJ Szövetség pedig aktív segítséget nyújt a minél pontosabb, szélesebb körű adatszolgáltatásban, a zenék és alkotóik beazonosításában, biztosítva, hogy a jogdíjak eljussanak a megfelelő jogtulajdonosokhoz. Ennek köszönhetően a magyar producerek is egyre több pénzt tudnak keresni a zenei alkotással.

Egyre több hazai elektronikus zenét játszanak a DJ-k, így a jogdíjak növekvő hányada marad azoknál a szereplőknél, akik maguk is részei ennek a szubkultúrának, akár személyes barátaid is Neked (mármint aki ezeket a sorokat olvasod). Az így kapott jövedelemből aztán újabb, egyre jobb zenéket tudnak készíteni. Néhány sikeresebb alkotás már a rádiókban is egyre gyakrabban felbukkan, ezzel is további bevételeket, megélhetést biztosítva alkotóik számára.


Egyesek lehet, hogy épp téged károsítanak

Még mindig vannak sajnos néhányan, akik akadályozni próbálják DJ- és producertársaik érvényesülését, megélhetését. Nem fizetnek jogdíjat a másolt zenék után, Facebook-on lázítanak, tényeket és törvényeket nem ismerve, jogi nonszenszek közepette osztják az észt online portálokon. Megtévesztik a többieket, vagy épp büszkén írják, hogy ők márpedig nem fizetnek és megúszták, stb. Ezzel nem a MAHASZ-t vagy bármilyen szervezetet károsítják meg, hanem elsősorban azokat a magyar alkotókat, akiknek épp a jogdíjak képeznek egy fontos bevételi forrást, amelynek segítségével alkotó tevékenységüket folytatni, fejleszteni tudják - vagyis lehet, hogy épp Téged károsítanak meg!

Fontos ugyanakkor, hogy a producerek is tisztában legyenek vele, melyek az elengedhetetlenül szükséges adminisztrációs lépések, hogy elkészült zenéik ne csak a fiókban landoljanak, és ha ezeket a zenéket mások felhasználják, akkor jogdíjat is generáljanak, és ne a "sültgalambtól" várják, hogy majd pénzt hoz...

A DJ Szövetség továbbra is minden lehetséges módon segíti a magyar DJ-k és a magyar producerek tevékenységét, érvényesülését is. Számos fontos információt hordoz a www.djtudasbazis.hu weboldal. Legyünk tisztában a tényekkel, tartsuk be a törvényeket, tiszteljük meg producertársainkat is azzal, hogy fizetünk a zenéikért.

Ahogy mindenki egyre inkább törvényesen és rendezetten tevékenykedik, egyre több lehetőséghez és egyben megélhetéshez is jutnak a hazai elektronikus zenei alkotók - és remélhetőleg egyre kevesebben maradnak azok, akik ebben akadályozni próbálják őket, mindenféle ostobaságokat terjesztve. (Utóbbiak között van olyan, aki ellen már jogerősen pert nyert a DJ Szövetség, és olyan is, akit a bíróság kényszergyógykezelésre ítélt beteges fantazmagóriái miatt.)

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442