Az üres lemezek, pendrive-ok árában benne lévő ún. jogdíjkompenzáció nevesítetten a magáncélú másolásra vonatkozik, lehetővé téve, hogy a gyári példányról, online forrásból, stb. bárki másolatot készítsen, kifejezetten SAJÁT céljára. Az adathordozók árába beépített, a magáncélú másolást lehetővé tévő jogdíj (és az ennek megfizetését igazoló Artisjus-matrica) tehát KIZÁRÓLAG a magáncélú másolást teszi jogszerűvé. Amennyiben azonban ez a másolás (hivatalosan: többszörözés) nem magáncélra, hanem például nyilvános bemutatás céljából történik, többszörözési engedélyt (ún. "licenszet", ahogy számos országban nevezik) kell rá szerezni, jogdíj megfizetése ellenében. Amennyiben az engedély megszerzéséhez a példányonkénti jogosítás lehetőségét választjuk, ebben az esetben kerül a lemezre az újabb, a MAHASZ által kiadott hologramos matrica. (Természetesen ha az átalánydíjas vagy az alkalmi jogosítást választjuk, nem kerül matrica a lemezekre.)