DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

A DJ szakmáról a mai napig sokan hiszik, hogy gyors, könnyű pénzt jelent. Ahhoz azonban, hogy valaki DJ legyen, végig kell járnia egy utat; nincs „gyorstalpaló”. Ha kapott két lejátszót és egy keverőt, letöltött 1500 dalt a torrent oldalakról, és kétszer már sikerült úgy mixelnie, hogy nem volt lódobogás, attól ő még nem DJ. Évek munkája, kitartás, sok élmény és kudarc tesz valakit igazi DJ-vé. Meg persze a tehetség és a szerencse is...

Nagyon fontos emellett a szabályok betartása. Nem csak a törvényi előírásoké, hanem az etikai normáké is. Már csak azért is, mert ha valakivel szemben inkorrektek vagyunk, ki tudja, mikor fordul elő ugyanez a szituáció, csak épp fordítva. Természetesen nem kell mindenkinek „egymást szeretni”, de kell tudni egy irányba haladni, együtt dolgozni.

Aki gátlástalanul törtet előre, furkál, aláígérget, nem tiszteli a másikat, az maga sem számíthat semmi jóra. El kell fogadni, hogy vannak mások is ezen a pályán, és nem próbálkozhatunk kifejezetten az ő rovásukra. Jobbnak kell lenni, de nem olcsóbbnak vagy inkorrektnek! A szakma idősebb képviselőitől rengeteget lehet tanulni, és rengeteget tudnak segíteni abban, hogy valóban elsajátítsd a szakma fortélyait. Messze nem csak technikai értelemben; a diszkózás sokkal több annál, hogy két számot jól vagy rosszul keverek össze. Ismerni kell rengeteg zenét, kell tudni bánni a közönséggel, tisztában kell lenni a szerzői jogi és egyéb, a munkavállalásra vonatkozó előírásokkal. Vannak törvények és etikai szabályok, és ezeket be kell tartani. Mind az állammal, mind pedig a pályatársakkal szemben.

Ha sikeres akarsz lenni, ne azzal hívd fel magadra a figyelmet, hogy a leghangosabban kiabálsz, akár bulin, akár Facebook-on. Ha fennhangon szidod a szakmát, a többieket, talán lesz tíz like-od, de száz ellenséged tutira. Gondolj a jövődre! Ha ebben a szakmában szeretnél érvényesülni, saját érdekedben nem teheted meg, hogy a képviselőit már az elején magadra haragítod. A szabályokat betartani kevésbé népszerű, mint nagyokat mondani – de hosszú távon az érvényesül, aki képes szabályosan együttműködni a többiekkel. Érdemes belépni a DJ Szövetségbe is, együtt dolgozva a közös célokért, és rengeteg segítséget is kapsz abban, hogy tisztában légy az előírásokkal és a lehetőségeiddel is. A közel ezer fős tagság tárt karokkal várja a DJ szakmát választó, tehetséges fiatalokat.

Érdemes lehet elvégezni egy színvonalas DJ-tanfolyamot is. Bár a papír jelenleg nem kötelező, de előbb-utóbb várható valamilyen szakmai szabályozás. A tanfolyamon addig is rengeteget tanulhatsz a profiktól, számos nagy névvel ismerkedhetsz meg, kapcsolatokat alakíthatsz ki. A szükséges információkkal és szakmai tudással a birtokodban vághatsz neki a pályának, személyes ismeretségekkel a hátad mögött – ez garantáltan több lehetőséget nyit meg számodra, mintha valaki csak úgy, a „semmiből” próbál bekerülni.

Akár még csak warmup-olsz vagy „besegítesz” egy bulin néhány szám erejéig, akár már önállóan diszkózgatsz, a legeslegfontosabb: csináld jól! Ne akarj több lenni a valóságnál, de hozd ki magadból a maximumot! Légy pontos! Ne csak a zenében, de mindenben. Időben, megbízhatóan légy ott mindenütt. Tiszteld ezzel nem csak a főnökeidet, de a közönséget is. Légy kedves, udvarias, de NE csinálj kívánságműsort, mert az megöli a bulit. Ne a nagyokat utánozd, ne ugyanazt csináld, amit múlt héten a sztárvendég. Lehet, hogy ami neki jól állt, neked nem fog. De is ne is menj szembe a világgal, csak azért, hogy hangoztasd, TE nem vagy XY! Legyen saját elképzelésed, egyéniséged, zenei világod – de figyeld a közönséget, és hogy mi működik, mi nem. Saját bulikat is szervezhetsz, közönséget is toborozva a haverokkal, de ezt NE egy már behirdetett bulira szervezd rá a szomszédos pincében vagy művházban – ezzel megint csak ellenségeket szerzel. És már a kezdettől fogva dolgozz jogtisztán – ez is a megbízhatóságodat, szakmai elismertségedet és piaci értékedet növeli.

Ha jó bulikat csinálsz, ha jól lehet veled dolgozni, ha lehet rád számítani – ez a legtutibb módszer, hogy megszeressen a közönség, elismerjen a szakma és keresetté válj a vendéglátóhelyek üzemeltetői és a buliszervezők körében.

S végül, kezdő DJ-knek még egy jó tanács: alaposan olvasd át a DJ Tudásbázis oldalt. ;) Rengeteg értékes információt tartalmaz Számodra is.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442