A hatályos jogszabályok nem tesznek különbséget, hogy valaki széles körben populáris, vagy rétegzenét játszik, ugyanúgy vonatkoznak rá a szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok. A hangfelvételek felhasználásának egyes eseteit (pl. nyilvánosság előtti bemutatás) a törvény a közös jogkezelés hatáskörébe utalja, így a jogkezelő szervezeten keresztül lehet hozzájárulást szerezni (pl. többszörözéshez). A közös jogkezelő szervezet az adott országban, a törvény előírása szerint, MINDEN jogosultalt képvisel, így az olyan független, „underground” producereket is, akik nem tagjai a közös jogkelező szervezetnek. Kizárólag azokat nem képviseli, akik hivatalosan is kiléptek a közös jogkezelés alól. Lásd itt az alapfogalmaknál (Magyarországon ebben az évben egyetlen hangfelvétel-előállító sem tett ilyen nyilatkozatot.)

A hangfelvételeket egyformán törvény védi, függetlenül attól, hogy a Juventus Rádióban szólnak vagy egy romkocsmában. Aki komolyan foglalkozik hangfelvételek készítésével, az tisztában van a saját jogaival is, és tudja, hogy épp az ő érdeke az, hogy ne lehessen csak úgy össze-vissza használni az ő zenéjét anélkül, hogy ő erre engedélyt adna. Hiszen általában azért dolgozik a nagy kiadó és a kis, egyéni producer egyaránt, hogy a zenéjéből valamilyen módon jövedelemhez jusson. Ha ő úgy gondolja, hogy ingyen is odaadja, akkor megteheti, de ezzel messze nincs így minden alkotó. Minden alkotó közös érdeke nem csak a közös jogkezelés, hanem az is, hogy a törvényeket, az alkotók jogait mindenki tartsa tiszteletben, hiszen így tudnak megélni az alkotó munkából.