DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

DJ-jogdíj 2020

Pontos teendők, információk DJ-k számára a másolt hangfelvételek jogosítására vonatkozóan

 1. Általános információk a DJ-jogdíjról
 2. A jogosítás formái, lehetőségei (teendők, számlaszámok, stb.)
  1. Átalánydíjas jogosítás
  2. Példányonkénti jogosítás
  3. Alkalmankénti jogosítás
  4. Videódiszkó, karaoke jogosítása
 3. További adminisztrációs teendők
 1. Általános információk a DJ-jogdíjról

  A bárhol, bármilyen nyilvános helyen, eseményen zeneszolgáltatást végző DJ-k, amennyiben másolt hangfelvételeket (is) használnak, a törvény rendelkezései értelmében a többszörözést (másolást) kizárólag a jogtulajdonosok engedélyével tehetik. (Mindez az ún. "zártkörű rendezvényekre", céges bulikra, stb. is ugyanúgy vonatkozik; a rendelkezések értelmében nyilvánosságnak minősül minden olyan esemény, ahol a szűk családi, baráti körön kívüli személyek is részt vesznek.)

  A hangfelvétel-előállítói jogtulajdonosok többszörözési engedélyét a DJ-k a közös jogkezelő szervezeten (MAHASZ) keresztül tudják megszerezni jogdíj megfizetése ellenében, három különböző módon.

  A jogdíjak megfizetésénél a MAHASZ-szal kötött megállapodásnak köszönhetően, az adatszolgáltatás és feldolgozás terén nyújtott együttműködésért és szolgáltatásért a DJ Szövetség jelentős kedvezményt tud biztosítani a tagjai számára a díjakból.

  A DJ Szövetség tagjai a kedvezményt nem alanyi jogon kapják, hanem az év közben nyújtott rendszeres adatszolgáltatásért cserébe. A kedvezményt CSAK az tudja megkapni a MAHASZ-tól, aki a naptári év során félévente LEGALÁBB 8-8 alkalommal leadja a TOP 20-AS HETI JÁTSZÁSI LISTÁJÁT.

 2. A jogosítás formái, lehetőségei (teendők, számlaszámok, stb.)

  FONTOS!

  A másolt hangfelvételek jogosításához és a jogdíj megfizetéséhez a MAHASZ elektronikus rendszerébe (www.mahaszjogdij.hu) történő regisztráció kötelező!

  A regisztráció elfogadásáról tájékozató E-mail megérkezését követően (max. 3 munkanap) pedig elengedhetetlenül szükséges - szintén a www.mahaszjogdij.hu oldalon - a jogosítási kérelem kitöltése. A jogosítási kérelem nélküli befizetés érvénytelen!

  Amennyiben a felhasználó a DJ Szövetség tagjaként kéri a jogosítást, a kérelem feltöltésekor ezt online tudja jelezni a MAHASZ felé, bejelölve, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségek vállalásával a kedvezményre is igényt tart.


  1. Átalánydíjas jogosítás

  A MAHASZ-nak fizetendő éves átalány-jogdíj bruttó 136.846 Ft. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban, bármikor használhatsz másolt hangfelvételeket.

  Az éves jogdíjat megfizető DJ-k a MAHASZ-tól hologramos matricával ellátott kártyát kapnak, amely igazolja a jogosítást.

  A MAHASZ számlaszáma, illetve a jogosítással kapcsolatos további információk a www.mahaszjogdij.hu oldalon találhatók, a regisztráció és a jogosítási kérelem feltöltését követően.

  A Magyar DJ és Producer Egyesület (DJ Szövetség) éves tagdíja átalánydíjat fizetőknek 24.000 Ft. Év elején tagdíjat NEM KELL FIZETNI, mindössze egy 1.000 forintos (ÁFA-mentes) adminisztrációs tagdíj fizetendő.

  Új belépők számára ez a díj 5.000 Ft a belépés évében, a további években ugyanúgy 1.000 Ft. (A számlaszámot l. lent.) A tagdíj további része a MAHASZ és a DJ Szövetség közötti megállapodás keretében kerül elszámolásra, a jogdíjkedvezményből levonva.

  Az év folyamán legalább 16 db heti játszási listát kell leadni, félévenkénti legalább 8-8-as bontásban. A listákat a DJ Szövetség online felületén lehet leadni. A listák leadásának segítségével a DJ Szövetség tagjai egyben a MAHASZ felé kötelező, a többszörözött hangfelvételekre vonatkozó félévenkénti adatszolgáltatásban is jelentős könnyítést kapnak.
  Amennyiben az év folyamán sor került a szükséges számú lista (félévente legalább 8-8) leadására, valamint a MAHASZ felé megtörténtek a félévenkénti adatszolgáltatások, a DJ Szövetség tagjai számára az év végét követően jelentős összeg jár vissza a befizetett jogdíjból. Ennek összege egyszer 15.000 Ft, továbbá a heti leadott listák számától függően további 100-100 Ft (minden heti listáért), valamint a több, mint 3 éves tagsági viszony esetén újabb 1000 Ft, és minden további évenként 500-500 Ft.

  (Az adatszolgáltatások teljesítése esetén az év végén visszajáró összeg tehát minimum 18.600 Ft, de akár a 30.000 Ft-ot is megközelítheti.)

  Átalánydíjat fizető tagjaink számára a tagdíj tartalmazza a hozzáférést az egyesület zeneletöltő oldalához is!


  2. Példányonkénti jogosítás

  Egy CD-lemez jogosítása a Magyar DJ és Producer Egyesület tagjai számára bruttó 1.907 Ft.

  Nem tagok számára az összeg bruttó 2.724 forint.

  Kizárólag CD formátumú, audio (.wav trackek) formátumú hangfelvételeket tartalmazó lemezek jogosíthatók.

  A másolt zenék tracklistáit Excel formátumban, az egyes hangfelvételek előadója és címe megadásával kell a www.mahaszjogdij.hu oldalon Excel-táblában feltölteni, az online jogosítási kérelemhez csatolva.

  A jogosítási kérelem, a tracklista és a befizetés megérkezése után a MAHASZ postán küldi el a jogosítást igazoló hologramos matricát.
  A példányonkénti jogosítást választó tagjaink számára az éves tagdíj 12.000 forint (+ új tagok számára egyszeri alkalommal van egy 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni). A teljes összeg (18.000 Dr (


  3. Alkalmankénti jogosítás

  A pályát most kezdő vagy csak nagyon ritkán, alkalomszerűen dolgozó DJ-k számára a MAHASZ, a DJ Szövetség által szakmailag kidolgozott javaslat alapján 2011 óta egyszerű és könnyű jogosítási lehetőséget kínál.

  A DJ fellépésein egy bruttó 11.789 Ft összegű, alkalmi jogdíj megfizetésével korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhatja másolt hangfelvételeit.
  Az alkalmi jogosítást kizárólag olyanok vehetik igénybe, akik az adott naptári évben korábban még nem diszkóztak, vagy ezen korábbi alkalmakra már szintén megfizették az alkalmankénti jogdíjat.

  A DJ-k tevékenységét egy-egy körzetben a DJ Szövetség, illetve annak területi képviselői ellenőrzik, és ily módon igazolható, hogy az illető DJ valóban jogosult az alkalmi jogdíj fizetésére.

  Az alkalmi jogosításra vonatkozó igényt legkésőbb három nappal a rendezvény előtt kell bejelenteni, a www.mahaszjogdij.hu oldalon.

  Alkalmankénti jogosítást választó tagjaink számára az éves tagdíj 12.000 forint (+ új tagok számára egyszeri alkalommal van egy 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni). A teljes összeg (18.000 forint) áfamentes.

  A fenti, kedvezményes jogdíjak mindegyike KIZÁRÓLAG a Magyar DJ és Producer Egyesületben az adott naptári évre érvényes tagság és az ehhez szükséges tagdíj megfizetése után érvényes!

  A DJ Szövetség tagjai számára érvényes számos további kedvezményről, szolgáltatásról itt olvashatsz.


  4. Videódiszkó, karaoke jogosítása

  Amennyiben videodiszkót, karaoke bulit, vagy bármilyen olyan rendezvényt (is) csinálsz, ahol a zenéhez tartozó képanyagokat is levetítesz, ebben az esetben az átalánydíjat, vagy az alkalmi jogdíjat is választhatod. A hangfelvételekre vonatkozó éves vagy alkalmi díj megfizetésén túl éves díjfizetés esetén bruttó 47.896 Ft, alkalmi jogosítás esetén bruttó 5.894 Ft a további fizetendő díj. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhatsz videóklipeket ÉS hangfelvételeket is.

  FONTOS! Ezt a további összeget a Phonojus Kft.-nek kell fizetni! (A Phonojus-kedvezmény rögtön, év elején érvényes, ott nem kell tagjainkak a teljes összeget befizetni év elején, és megvárni a következő év elejét a visszafizetésekkel.)

  A Phonojus Kft. számlaszámát, ill. a videóklippek jogosításával kapcsolatos további tudnivalókat szintén megtalálod a www.mahaszjogdij.hu oldalon található tájékoztatóban.  A tagdíjat / belépési díjat az alábbi számlaszámra tudod befizetni bárhol az ország területén:

  Magyar DJ és Producer Egyesület (OTP)

  11786001-20160515

  A jogdíj megfizetéséhez tartozó számlaszámok a www.mahaszjogdij.hu oldalon találhatóak, a regisztrációt követően.


 3. További adminisztrációs teendők

  Kérünk szépen e-mailben egy fotót az info@djszovetseg.hu címre, hogy elkészíthessük a tagkártyádat, amivel számos további vásárlási kedvezményt is igénybe vehetsz, országszerte több ezer
  elfogadóhelyen.

  Az innen letölthető tagi nyilatkozatot pedig kitöltve, kinyomtatva, aláírva postán kérjük szépen a következő címre:

  Magyar DJ és Producer Egyesület

  1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8.

  További információk a tagdíjról és a jelentkezésről »

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442