DJ-jogdíj 2018

Pontos teendők, információk DJ-k számára a másolt hangfelvételek jogosítására vonatkozóan

1. Általános információk a DJ-jogdíjról
  2. A jogosítás formái, lehetőségei (teendők, számlaszámok, stb.)
    1. Átalánydíjas jogosítás
    2. Példányonkénti jogosítás
    3. Alkalmankénti jogosítás
  3. További adminisztrációs teendők
  1. Általános információk a DJ-jogdíjról

A bárhol, bármilyen nyilvános helyen, eseményen zeneszolgáltatást végző DJ-k, amennyiben másolt hangfelvételeket (is) használnak, a törvény rendelkezései értelmében a többszörözést (másolást) kizárólag a jogtulajdonosok engedélyével tehetik. (Mindez az ún. "zártkörű rendezvényekre", céges bulikra, stb. is ugyanúgy vonatkozik; a rendelkezések értelmében nyilvánosságnak minősül minden olyan esemény, ahol a szűk családi, baráti körön kívüli személyek is részt vesznek.)

A hangfelvétel-előállítói jogtulajdonosok többszörözési engedélyét a DJ-k a közös jogkezelő szervezeten (MAHASZ) keresztül tudják megszerezni jogdíj megfizetése ellenében, három különböző módon.

A jogdíjak megfizetésénél a MAHASZ-szal kötött megállapodásnak köszönhetően, az adatszolgáltatás és feldolgozás terén nyújtott együttműködésért és szolgáltatásért a DJ Szövetség jelentős kedvezményt tud biztosítani a tagjai számára a díjakból.

A DJ Szövetség tagjai a kedvezményt nem alanyi jogon kapják, hanem az év közben nyújtott rendszeres adatszolgáltatásért cserébe. A kedvezményt CSAK az tudja megkapni a MAHASZ-tól, aki az év folyamán LEGALÁBB 16 alkalommal leadja a TOP 20-AS HETI JÁTSZÁSI LISTÁJÁT.

2. A jogosítás formái, lehetőségei (teendők, számlaszámok, stb.)

FONTOS!

A másolt hangfelvételek jogosításához és a jogdíj megfizetéséhez a MAHASZ elektronikus rendszerébe (www.mahaszjogdij.hu) történő regisztráció kötelező!

A regisztráció elfogadásáról tájékozató E-mail megérkezését követően (max. 3 munkanap) pedig elengedhetetlenül szükséges - szintén a www.mahaszjogdij.hu oldalon - a jogosítási kérelem kitöltése. A jogosítási kérelem nélküli befizetés érvénytelen!

Amennyiben a felhasználó a DJ Szövetség tagjaként kéri a jogosítást, a kérelem feltöltésekor ezt online tudja jelezni a MAHASZ felé, bejelölve, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségek vállalásával a kedvezményre is igényt tart.

1. Átalánydíjas jogosítás

A MAHASZ-nak fizetendő éves átalány-jogdíj bruttó 130.000 Ft. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban, bármikor használhatsz másolt hangfelvételeket.

Amennyiben videodiszkót (is) csinálsz, az éves jogdíj összege bruttó 195.000 Ft. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhatsz videóklipeket ÉS hangfelvételeket is. FONTOS! A díj hangfelvételekre vonatkozó részét (bruttó 130.000 Ft) a MAHASZ-nak, a videóklipekre vonatkozó részét (bruttó 45.000 Ft) a Phonojus Kft.-nek kell fizetni! Az éves jogdíjat megfizető DJ-k a MAHASZ-tól hologramos matricával ellátott kártyát kapnak, amely igazolja a jogosítást.

A MAHASZ, ill. a Phonojus Kft. pontos számlaszámai, illetve a jogosítással kapcsolatos további információk a www.mahaszjogdij.hu oldalon találhatók, a regisztráció és a jogosítási kérelem feltöltését követően.

A Magyar DJ és Producer Egyesület (DJ Szövetség) felé évi 1.000 Ft (áfa-mentes) regisztrációs tagdíj fizetendő. Új tagok számára a belépés évében 5.000 Ft, a további években ugyanúgy 1.000 Ft. (A számlaszámot l. lent.) A tagdíj további része a MAHASZ és a DJ Szövetség közötti megállapodás keretében kerül elszámolásra.

Az év folyamán legalább 16 db heti játszási listát kell leadni, félévenkénti legalább 8-8-as bontásban. A listákat a DJ Szövetség online felületén lehet leadni. A listák leadásának segítségével a DJ Szövetség tagjai egyben a MAHASZ felé kötelező, a többszörözött hangfelvételekre vonatkozó félévenkénti adatszolgáltatásban is jelentős könnyítést kapnak.
    Amennyiben az év folyamán sor került a szükséges számú lista (félévente legalább 8-8) leadására, valamint a MAHASZ felé megtörténtek a félévenkénti adatszolgáltatások, év végén jelentős összeg jár vissza a befizetett jogdíjból, a DJ Szövetségen keresztül. Ennek összege egyszer 8.500 Ft, továbbá a heti leadott listák számától függően további 200-200 Ft (minden heti listáért), valamint a több, mint 3 éves tagsági viszony esetén újabb 1000 Ft, és minden további évenként 500-500 Ft. (Az adatszolgáltatások teljesítése esetén az év végén visszajáró összeg tehát minimum 11.700 Ft, de akár a 20.000 Ft-ot is meghaladhatja.)

Átalándíjat fizető tagjaink zámára a tagdíj tartalmazza a hozzáférést az egyesület zeneletöltő oldalához is!

2. Példányonkénti jogosítás

Egy CD-lemez jogosítása a Magyar DJ és Producer Egyesület tagjai számára 1.429 + áfa (bruttó 1.815 Ft).

Nem tagok számára az összeg 2.039 Ft + áfa, azaz bruttó 2.590 forint.

Kizárólag CD formátumú, audio (.wav trackek) formátumú hangfelvételeket tartalmazó lemezek jogosíthatók.

A másolt zenék tracklistáit Excel formátumban, az egyes hangfelvételek előadója és címe megadásával kell a www.mahaszjogdij.hu oldalon Excel-táblában feltölteni, az online jogosítási kérelemhez csatolva.

A jogosítási kérelem, a tracklista és a befizetés megérkezése után a MAHASZ postán küldi el a jogosítást igazoló hologramos matricát.

A példányonkénti jogosítást választó tagjaink számára az éves tagdíj 12.000 forint (+ új tagok számára egyszeri alkalommal van egy 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni). A teljes összeg (18.000 forint) áfa-mentes.

3. Alkalmankénti jogosítás

A pályát most kezdő vagy csak nagyon ritkán, alkalomszerűen dolgozó DJ-k számára a MAHASZ, a DJ Szövetség által szakmailag kidolgozott javaslat alapján 2011 óta egyszerű és könnyű jogosítási lehetőséget kínál.

A DJ fellépésein egy 8.819 Ft + áfa (bruttó 11.200 Ft) összegű, alkalmi jogdíj megfizetésével korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhatja másolt hangfelvételeit.

Amennyiben videodiszkót (is) csinál, az alkalmi jogdíj összege 13.228 Ft + áfa, azaz bruttó 16.800 Ft. Ezért korlátlan mennyiségben, bármilyen formátumban használhat videóklipeket ÉS hangfelvételeket is. FONTOS! A díj hangfelvételekre vonatkozó részét (bruttó 11.200 Ft) a MAHASZ-nak, a videóklipekre vonatkozó részét (bruttó 5.600 Ft) a Phonojus Kft.-nek kell fizetni!

Az alkalmi jogosítást kizárólag olyanok vehetik igénybe, akik az adott naptári évben korábban még nem diszkóztak, vagy ezen korábbi alkalmakra már szintén megfizették az alkalmankénti jogdíjat.

A DJ-k tevékenységét egy-egy körzetben a DJ Szövetség, illetve annak területi képviselői ellenőrzik, és ily módon igazolható, hogy az illető DJ valóban jogosult az alkalmi jogdíj fizetésére.

Az alkalmi jogosításra vonatkozó igényt legkésőbb három nappal a rendezvény előtt kell bejelenteni, a www.mahaszjogdij.hu oldalon.

Alkalmankénti jogosítást választó tagjaink számára az éves tagdíj 12.000 forint (+ új tagok számára egyszeri alkalommal van egy 6000 forintos belépési díj, amit a további években már nem kell fizetni). A teljes összeg (18.000 forint) áfa-mentes.

A fenti, kedvezményes jogdíjak mindegyike KIZÁRÓLAG a Magyar DJ és Producer Egyesületben az adott naptári évre érvényes tagság és az ehhez szükséges tagdíj megfizetése után érvényes!

A DJ Szövetség tagjai számára érvényes számos további kedvezményről, szolgáltatásról itt olvashatsz.

A tagdíjat / belépési díjat az alábbi számlaszámra tudod befizetni bárhol az ország területén:

Magyar DJ és Producer Egyesület (OTP)

11786001-20160515

A jogdíj megfizetéséhez tartozó számlaszámok a www.mahaszjogdij.hu oldalon találhatóak, a regisztrációt követően.

3. További adminisztrációs teendők

Kérünk szépen e-mailben egy fotót az info@djszovetseg.hu címre, hogy elkészíthessük a tagkártyádat, amivel számos további vásárlási kedvezményt is igénybe vehetsz, országszerte több ezer
    elfogadóhelyen.

Az innen letölthető tagi nyilatkozatot pedig kitöltve, kinyomtatva, aláírva postán kérjük szépen a következő címre:

Magyar DJ és Producer Egyesület

1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8.

További információk a tagdíjról és a jelentkezésről »