DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

Amennyiben valaki másolt hangfelvételeket használ, tehát többszörözés történt, ehhez a Szerzői Jogi Törvény rendelkezései alapján engedélyt kell kérnie a jogtulajdonosoktól. Ezt az engedélyt a hangfelvétel-előállítók, szintén a törvény szerint, közös jogkezelő szervezetükön (Magyarországon a MAHASZ) keresztül adják meg a felhasználóknak. Alap esetben a törvény szerint tilos bármilyen hangfelvétel többszörözés, illetve a többszörözött hangfelvételek felhasználása a jogtulajdonosok engedélye nélkül.

A másolt zenék után fizetendő jogdíj tehát nem egy sarc, hanem éppen egy lehetőség. A közös jogkezelők, így a MAHASZ is, épp a megváltozott technikai körülmények, s nem utolsósorban a DJ-k kérésére tették lehetővé, hogy lehessen másolt lemezeket vagy laptopot használni a diszkózáshoz. Tehát engedélyt adnak a többszörözésre és a másolatok felhasználására. A jogdíj megfizetésével a felhasználó ezt az engedélyt kapja meg. Minden esetleges ellenkező híreszteléssel ellentétben a DJ-ket nem "sarcolja" senki. A zenét felhasználók számára a jogdíj fizetése a világ minden fejlett országában nem csak bevett gyakorlat, hanem törvényben előírt kötelezettség is.

Ez egyébként, lássuk be, teljesen jogos, érthető és logikus is. Ha valaki megtermel, előállít, létrehoz valamit, joga pénzt kérni érte, és ő maga dönthet arról, hogy a létrehozott „terméket” milyen áron bocsátja mások rendelkezésére. Ha fölszállunk a buszra, igénybe veszünk egy szolgáltatást, amiért fizetni kell. Ha étteremben ebédelünk, nem csak az étel árát fizetjük meg, hanem a szakács és a pincérek munkáját is. Ha iskolába járunk, a tudásért, képzésért fizetnünk kell. Bármilyen tevékenységet végez valaki, bármi a munkája, pék, bányász, fizikus, marketing-asszisztens, stb., elvárja - teljes joggal - hogy fizetést kapjon a munkájáért, hiszen ebből él.
 Joggal várja el a DJ is, hogy munkáját a klub tulajdonosa megfizesse. A zenét létrehozó szerzők, előadók, hangfelvétel-előállítók (kiadók), rengeteg időt, pénzt, munkát fektetnek abba, hogy a zene megszülessen, és ugyanígy jogosan várják el, hogy ezért a felhasználóktól pénzben, jövedelemben részesüljenek.

Kétségtelen, hogy a mai világban nagyon könnyű a zenéhez ingyenesen hozzájutni, míg mondjuk a cipőt vagy a kiflit nem lehet csak úgy letölteni az internetről. De attól még, hogy valami könnyű és sokan csinálják, attól még ugyanúgy törvénytelen. Márpedig törvény mondja ki, hogy a hangfelvételek többszörözése kizárólag a jogtulajdonosok engedélyével lehetséges. Amikor egy zenét akár CD-re, akár számítógépre vagy más hordozóra kiírunk, akkor hangfelvétel többszörözése történik. Ha ezt engedély nélkül tesszük, a Szerzői Jogi Törvény 76., továbbá a BTK 392/A paragrafusát sértjük meg, és ez bűncselekmény.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442