DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület

A közös jogkezelő szervezetek szigorú felosztási szabályzat alapján juttatják el a beszedett jogdíjakat az alkotókhoz, az ún. jogosultakhoz. A felosztás szabályait maguk az alkotók (az Artisjusnál a szerzők, az EJI-nél az előadók, a MAHASZ-nál a hangfelvétel-előállítók) határozzák meg, közösen eldöntve, hogy az egyes jogdíjtípusokat (üreshordozó, nyilvánossághoz közvetítés, többszörözés, stb.) milyen módon osztják föl.

A felhasználók számára kötelező az adatszolgáltatás a közös jogkezelő szervezetek felé: információt kell adniuk arról, hogy tevékenységük során milyen hangfelvételeket használtak fel, játszottak le, többszöröztek, stb.

A különböző felhasználási formáknál eltérő mértékben lehetséges a pontos, részletes adatszolgáltatás; míg a kávézókban, szoláriumokban, cipőboltokban, stb. az egész nap szóló háttérzenéről nehéz lenne pontos nyilvántartást vezetni, addig egy-egy rádió által lejátszott dalok listáját könnyű automatikusan rögzíteni, de egy zenekar vagy DJ esti műsorának adminisztrálása is könnyen megoldható.

Ahol tehát van pontos információ a felhasználásról, ott eszerint tud történni a jogdíjak felosztása, ahol ez nem lehetséges, ott az adott felhasználási formához valamelyest kötődő egyéb információk, pl. slágerlisták, piaci részesedési adatok, hasonló, pontosan dokumentált felhasználások ún. rávetítésével. A nagy számok törvénye alapján, a tömeges felhasználás eredményeként a pontos felosztások a nem pontosan mérhető felhasználásokra is nagyon jó közelítéssel alkalmazhatóak, így a közös jogkezelésnek köszönhetően minden jogosult hozzá tud jutni az őt megillető jövedelemhez, ha zenéit bárhol, bármikor felhasználják.

Teljességgel a valótlanságok körébe tartoznak azok a híresztelések, hogy a beszedett jogdíjakat a közös jogkezelő szervezetek „lenyúlják”, „benyelik”, mint ahogy azok a városi legendák is, hogy minden pénzt ugyanaz a néhány „menő”, „bejáratott” szerző kapna.

Természetesen változik a világ, és a felhasználási formák változásával, a technikai fejlődéssel együtt a felosztási szabályzatoknak is változniuk kell, és változnak is: ezeket a jogtulajdonosok, szervezeteik taggyűlésén rendszeresen módosítják, hogy minél hűebben tükrözzék a valóságot, és hogy minden esetben azokhoz juthasson el a pénz, akiknek jár, akiknek a műveit épp felhasználták.

Amennyiben - jogos és érthető módon - fontos számunkra, hogy mi történik a befizetett jogdíjakkal, felhasználóként a minél jobb, pontosabb adatok szolgáltatásával tudjuk a pontos, igazságos felosztást segíteni és garantálni.

DJ Tudásbázis


elolvasom »

elolvasom »elolvasom »

elolvasom »
Miért érdemes tagnak lenni a DJ Szövetségben?

DJ Szövetség - Magyar DJ és Producer Egyesület
1137 Budapest, Szent István krt. 2.
info@djszovetseg.hu
+36 70 502 7442